środa, 3 kwietnia 2019

PARÓWKI W CIEŚCIE ZIEMNIACZANYM

Nie lubię smażyć na głębokim oleju-wiadomo dlaczego.Parówek też za dużo się u nas nie je,ale ta przekąska jest hitem,przynajmniej dla mnie.Zapraszam do wypróbowania :).



SKŁADNIKI

1,25 kg ziemniaków
1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
olej do głębokiego smażenia
4 parówki
8 plastrów sera topionego
Sos pomidorowy

WYKONANIE

Ziemniaki obieramy i gotujemyj wstępnie przez 15 minut, a następnie całkowicie studzimy. Ostudzone ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy mąkę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.

.Każdą parówkę owijamy dwoma plastrami sera topionego tostowego i kroimy  na 2 centymetrowe kawałki.

 Nabieramy po łyżce masy ziemniaczanej i formujemy w rękach niewielkie placuszki. Na środku układmy kawałki parówki z serem, zlepiamy brzegi i formujemy niewielkie kulki.

 Wrzucamy kuleczki na rozgrzany głęboki olej i smażymy około 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Podajemy  z sosem pomidorowym lub surówką albo z tym i z tym :).
SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz