czwartek, 4 kwietnia 2019

Wielkanocny keks z migdałami i skórką pomarańczową

Witam Was cieplutko :)

Dzisiaj przychodzę do Was z recepturą na pyszny świąteczny keks. Lubicie tego rodzaju wypieki? Ja uwielbiam, dawno nie piekłam keksów i teraz nadrabiam zaległości. Tym razem upiekłam taki z mnóstwem pachnącej skórki pomarańczowej i chrupiącymi migdałami. Mój keks nie dość, że jest pyszny do pięknie wygląda, a ten zapach...obłędny. Bardzo, bardzo polecam Wam taki keks na Wielkanocny stół. Koniecznie spiszcie recepturę. Zachęcam i udanych wypieków życzę :)






















Potrzebujemy:

Na ciasto: 
15 dag masła lub margaryny
3 jajka
1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
150 ml cukru
125 ml zimnego mleka
2 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki likieru jajecznego ( ajerkoniaku )
szczypta soli

Dodatkowo:
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej HELIO
3 i pół dag płatków migdałowych HELIO



Wykonanie pysznego keksu:


1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy.Wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy mleko, likier jajeczny i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy.


 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Posypujemy równomiernie płatkami migdałowymi.


3. Pieczenie: Tak wykonany keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Upieczony keks dokładnie studzimy.


 4. Podanie: Gotowy keks kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.



 Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Keks można pokroić na około 12 porcji.

A tutaj produkty, które otrzymałam od Helio do upieczenia tego pysznego keksu:












3 komentarze: