środa, 3 kwietnia 2019

Karkówka gyros z pieczarkami i szpinakiem






Składniki:

500 g karkówki
200 g szpinaku baby
300 g pieczarek
2 łyżki przyprawy gyros (kamis)
250 g śmietanki 30%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju



Sposób wykonania:

Mięso kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do niego przyprawę oraz olej. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (na noc).
Karkówkę razem z marynatą wykłada na rozgrzaną patelnię i obsmażamy ze wszystkich stron. Gdy mięso będzie ścięte dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do momentu aż sok z pieczarek odparuje, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy szpinak, podgrzewamy do momentu aż zwiędnie. Na patelnię wlewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy aż się zagotuje.  Dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy aby się rozpuściła. Znów doprowadzamy do wrzenia. Podgrzewamy przez 5 minut na wolnym ogniu. Karkówkę podajemy z dowolnym makaronem, ryżem lub pieczywem.





2 komentarze:

  1. Zrobiłam dzisiaj taki obiad Jedynie to mięso miałam lekko twarde Jak zrobić aby było miękkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba je na pewno wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię, jeśli mięso nie mięknie dodałabym trochę wody w momencie gdy mamy już podsmażone pieczarki i poddusiłabym całość pod przykryciem do miękkości mięsa :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...