Wiosenny torcik z kiwi
Mamy już kwiecień a to oznacza,że Wielkanoc tuż tuż. Czas już pomyśleć o świątecznych wypiekach. Co powiecie na taki wiosenny torcik? Myślę,że pięknie będzie prezentował się na wielkanocnym stole.
biszkopt:
biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa zielona:
700 ml zielonego soku typu Pysio lub Kubuś
2 op budyniu śmietankowego (po 40 g)
masa śmietanowa:
500 ml śmietanki 36%
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
1 galaretka zielona
1 galaretka żółta
do dekoracji:
250 ml śmietanki 36%
250 g serka maskarpone
1 łyżkę cukru pudru
2-3 szt kiwi
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem i
przesiać przez sito.
Żółtka oddzielić od białek, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki.
Gotowe ciasto przelać do tortownicy o śr. 24 cm wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki.
Gotowe ciasto przelać do tortownicy o śr. 24 cm wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
piec 25 minut bez używania termoobiegu.
Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia.
Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia.
Budyń rozpuścić w 200 ml soku,resztę soku zagotować. Rozrobiony proszek budyniowy wlać do wrzącego soku,energicznie mieszając ugotować gęsty budyń.
Gorący budyń wylać na upieczony biszkopt,dokładnie wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Gorący budyń wylać na upieczony biszkopt,dokładnie wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Galaretki,każdą rozpuścić w 300 ml wrzącej wody,przelać do płaskich naczyń i odstawić do całkowitego stężenia. Tę czynność należy przygotować kilka godzin wcześniej.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody i przestudzoną połączyć z ubitą śmietaną.
Dodać pokrojone w kostkę galaretki,wymieszać masę i przełożyć na zieloną warstwę z budyniu.
Dodać pokrojone w kostkę galaretki,wymieszać masę i przełożyć na zieloną warstwę z budyniu.
250 ml śmietanki ubić z cukrem pudrem i połączyć z maskarpone. Za pomocą rękawa cukierniczego ubitą masą ozdobić torcik.
Tak przygotowane ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem torcik udekorować kwiatkami z kiwi.
Kiwi obrać,pokroić na plasterki,foremką w kształcie kwiatka powycinać kwiatki i ułożyć na torciku.
Tak przygotowane ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem torcik udekorować kwiatkami z kiwi.
Kiwi obrać,pokroić na plasterki,foremką w kształcie kwiatka powycinać kwiatki i ułożyć na torciku.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.