Wiosenne jajka faszerowane – to propozycja na faszerowane jajka na Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by takimi jajeczkami zajadać się nie tylko od Święta :) Takie jajka nadziewane rzodkiewkami i szczypiorkiem często u nas goszczą zwłaszcza w pełni sezonu na nowalijki :)
Wiosenne jajka faszerowane – Składniki:
- 3 jajka klasy M
- 4 średnie rzodkiewki – ok. 60 g
- 1/3 średniego ogórka zielonego – ok. 60 g
- 1 łyżka majonezu – ok. 30 g
- 2-3 gałązki szczypiorku (do farszu + odrobina do ozdoby)
- sól i pieprz do smaku
Przepis na wiosenne jajka faszerowane:
- Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?). Po ugotowaniu jajek należy zalać je zimną wodą, lekko stłuc skorupki, a po paru minutach obrać.
- Ogórek, rzodkiewki i szczypiorek umyć, osuszyć a następnie pokroić bardzo drobno – w kosteczkę o boku ok. 2-3 mm.
- Ugotowane na twardo jajka przekroić na pół i delikatnie wyjąć ze środka żółtka.
- Do miseczki wrzucić 1 łyżkę majonezu (nie za czubatą) oraz żółtka i dokładnie je utrzeć ze sobą na jednolitą masę (można rozgnieść widelcem lub łyżką). Następnie dodać posiekane rzodkiewki, ogórka i szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dokładnie wymieszać.
- Białka jajek poukładać na talerzyku, a w każde wgłobienie nałożyć czubatą łyżeczkę wcześniej przygotowanego farszu wiosennego. Mi została jedna czubata łyżeczka farszu, którą po prostu wykorzystałam jako pastę na kanapkę :)
- Przed podaniem posypać jajka posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Do naszych ulubionych jajek faszerowanych, które koniecznie muszą pojawić się na Wielkanocnym stole, zaliczamy szczególnie jajka faszerowane suszonymi pomidorami. Jeśli szukacie więcej inspiracji na nadchodzącą Wielkanoc, to polecam zajrzeć tutaj po nasze przepisy: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis; Jajka zapiekane w cieście francuskim; Ciasteczka ‘jajka sadzone’.
Na Wielkanoc (tuż obok babek i mazurków) nie zabraknie również u nas takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia, szarlotka na kruchym cieście, murzynek, czy sernik wiedeński.