wtorek, 2 kwietnia 2019

Kurczak pieczony na butelce piwa

Zbliżają się Święta Wielkanocne, warto więc pomyśleć już o świątecznym menu.
I tu aby nie stać przy garach możemy upiec pysznego i soczystego kurczaka.
Wiem, wiem pewnie pomyślicie, zwariowałam - kurczak na Święta ?
Ale czemu nie ?
W czasie gdy kurczak się piecze możemy miło spędzać czas z rodziną oczekując na obiad.
A tak przeważnie bywa, że gospodyni krząta się po kuchni a domownicy czekają na obiad.
Tak więc aby odejść od stereotypów proponuję takie rozwiązanie i pewnie na Święta z niego skorzystam w tym roku.

A jak mowa o przygotowywaniu menu to warto też pomyśleć i zaopatrzyć się w inne produkty, które pomogą nam w przygotowaniach do Świąt.
A mowa tu o papierach do pieczenia, foliach spożywczych czy produktach do robienia porządków.
I tu z pomocą przyjdą nam produkty Stella.
Możecie je kupić w sklepie osiedlowym ale tu macie większą ofertę.
Ja do pieczenia kurczaka użyłam tacki aluminiowej wyściełanej papierem do pieczenia.
Muszę przyznać, że świetnie spełniła swoją funkcję.
Tacka jest jednorazowa więc po upieczeniu kurczaka po prostu ją wyrzucamy i mamy czystą blachę z piekarnika.
Jednym słowem super rozwiązanie.
Ja od jakiegoś czasu dużo produktów niezbędnych w domu kupuję przez internet, więc i Was namawiam do takiej opcji.
Zakupy bez wychodzenia z domu to świetne rozwiązanie.



kurczak pieczony na butelce piwa


kurczak pieczony na butelce piwa


kurczak na butelce piwa - składniki


1 kurczak ( 2 kg )
przyprawy do smaku :
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
czosnek granulowany
2 łyżki oleju


kurczak na butelce piwa - przygotowanie


Kurczaka umyć, odciąć kuper i szyjkę.
Przyprawy wymieszać w miseczce z olejem i dobrze natrzeć powstałą papką kurczaka z zewnątrz jak i wewnątrz.
Tak zamarynowanego kurczaka włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić go do lodówki najlepiej na 24 godziny.
Potem kurczaka nadziać na otwartą butelkę piwa ( wcześniej usunąć naklejki i klej ).
Kurczaka z piwem postawić na tacce a potem na blachę piekarnika i wstawić do piekarnika na dwie godziny.
Piec w 180 stopniach od czasu do czasu podlewając kurczaka powstałym sokiem.
Co 20 minut do butelki z piwem wsypywać szczyptę soli ( to spowoduje, że piwo dodatkowo będzie buzowało i oblewało naszego kurczaka ).
Po upieczeniu kurczaka delikatnie zdjąć go z butelki na talerz i jeść najlepiej na gorąco.
Tak upieczony kurczak jest soczysty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.