RSS

Ciasteczka budyniowe

02 kwi
Ciasteczka budyniowe

Na poprawę humoru… i nie tylko. Ciasteczka budyniowe – bez jaj i proszku do pieczenia. Dla mnie to nie tylko przepis, ale i wspomnienia. Moja przygoda z wypiekami rozpoczęła się właśnie od ciasteczek. Co prawda nie akurat takich, ale… zawsze, przy każdej nadarzającej się okazji, z sentymentem je wspominam.

Ciasteczka budyniowe

 

Ciasteczka budyniowe
Składniki na ok. 50 sztuk:
- 220g mąki tortowej + 1 łyżka
- 2 op. budyniu biszkoptowego bez
   cukru (op. po 40 g)
- 100 g cukru pudru
- 250 g miękkiego masła
 
 
 
 
 
 
 
Ciasteczka budyniowe
 

Miękkie masło miksujemy na najwyższych obrotach robota dodając w trzech turach cukier puder. Gdy masa zmieni kolor na jasny dodajemy połowę mąki przesianej z budyniami. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Dodajemy pozostałą mąkę z budyniem i zagniatamy już ręcznie gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części, wkładamy do woreczków i umieszczamy w lodówce na godzinę. Wyjmujemy jedną porcję i wałkujemy między dwoma arkuszami na grubość 3 – 4 mm. Foremką wykrawamy ciastka o dowolnych kształtach (u mnie, jak na zdjęciach – prostokątne, okrągłe i jednorożce). Układamy na blaszce wyłożonej matą (lub papierem do pieczenia). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 15 – 20 minut (grzanie góra-dół). Upieczone studzimy na kratce.

U w a g i:
 
Zamiast budyniu biszkoptowego można użyć inny o dowolnym smaku (oczywiście bez cukru).
Jeżeli ciasto będzie lepkie, nie przejmujcie się – takie ma być. Podczas zagniatania ciasta dodałam 1 łyżkę mąki, którą uwzględniłam w składnikach.
 
Ciasteczka budyniowe

Ciasteczka budyniowe

Ciasteczka budyniowe

Ciasteczka budyniowe

Ciasteczka budyniowe

Ciasteczka budyniowe

Ciasteczka budyniowe

Ciasteczka budyniowe – do kawy, herbaty, kubka mleka… i nie tylko. Mega kruche i delikatne. Przepis znaleziony na blogu  Zjem to! Gorąco polecam i życzę smacznego. :)  

Podziel się na: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someoneShare on LinkedIn
Oceń przepis
Ciasteczka budyniowe
74 votes, 4.93 avg. rating (98% score)
 
Komentarze: 13

Napisano dnia 2 kwietnia 2019 w ciasta kruche i półkruche, Ciasteczka

 

Tagi: , ,

13 Odpowiedzi na Ciasteczka budyniowe

  1. iza

    2 kwietnia 2019 at 06:44

    przepysznie wyglądaja

     
  2. Delektujemy

    2 kwietnia 2019 at 12:59

    Czy można dodać inny smak budyniu?

     
    • Danusia

      2 kwietnia 2019 at 15:08

      Oczywiście, że tak. Nawet w “uwagach” jest wpis na ten temat: “Zamiast budyniu biszkoptowego można użyć inny o dowolnym smaku (oczywiście bez cukru).”

       
  3. Candy Pandas

    4 kwietnia 2019 at 09:09

    Ale fajne ciacha :D Nie sądziłyśmy, że mogą wyjść takie bez jajka :)

     
    • Danusia

      6 kwietnia 2019 at 11:10

      Właśnie dlatego je upiekłam, żeby też zaspokoić swoją ciekawość. ;)

       
  4. Kamilla

    8 kwietnia 2019 at 14:37

    Ale mają obłędny kolor! <3

     
  5. DietoZnawca

    15 kwietnia 2019 at 19:52

    Bardzo smakowicie wyglądają !

     
  6. Królowa Karo

    17 kwietnia 2019 at 19:59

    Uwielbiam budyń, więc te ciasteczka baaaaardzo mnie ciekawią.

     
  7. Mateusz

    29 kwietnia 2019 at 07:30

    Gorąco polecam! U moich dzieciaków to nr. 1 :) i do tego truskawki w sezonie letnim.

     
  8. Fortigate

    7 maja 2019 at 08:44

    Ja to chcę !!! Jutro robimy z dzieciakami.

     
  9. Olga

    2 lipca 2019 at 18:17

    Bardzo smaczne, genialny pomysł.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


4 − 3 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Translate »