Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ZUPA FASOLOWA: przepis na zupę fasolową z ziemniakami

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa fasolowa.

Domowa zupa fasolowa - sprawdzony, łatwy przepis.


     Pyszna, domowa zupa fasolowa na rosole z indyka z ziemniakami, marchewką i majerankiem. Łatwy przepis na tradycyjną zupę fasolową z kawałkami mięsa; zupa okraszona skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką. Do zupy fasolowej można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego albo przygotować jasnozłotą zasmażkę. Zamiast z ziemniakami zupę możecie ugotować z zacierkami. Pycha!

    Zobacz jak łatwo możesz zrobić smaczną zupą fasolową w domu. Oto wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Polecam :)



Składniki na zupę fasolową:


na rosół:
  • 500g podudzi z indyka
  • 2,5 l wody
  • porcja włoszczyzny (marchew, korzeń pietruszki, por, cebula, seler)
  • 1 łyżka przyprawy typu jarzynka
  • listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, lubczyk..
następnie:
  • 200g drobnej fasoli
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • ok. 70g boczku lub słoniny
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania

Przepis na zupę fasolową:


Krok 1.
  • Fasolę namoczyć w przegotowanej, chłodnej wodzie 12h, następnie ugotować w tej samej wodzie, dolewając w miarę wyparowywania wody gorącej. Półmiekką fasolę posolić.
Krok 2.
  • Z podanych składników ugotować rosół, następnie przecedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki, marchew pokroić w kostkę. 
Krok 3.
  • Słoninę lub boczek pokroić w drobną kostkę, wytopić.
  • Cebulę obrać i posiekać, przyrumienić na tłuszczu wraz z boczkiem lub słoniną.
  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w równą kostkę. Następnie ugotować je na przecedzonym wywarze z indyka, dodać ugotowaną fasolę, pokrojoną marchew i mięso z wywaru. Na koniec okrasić zupę fasolową skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką. Zupę przyprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Zupę fasolową można rozprowadzić koncentratem pomidorowym lub jasnozłotą zasmażką.
Przy podawaniu dodać do zupy drobno posiekaną zieloną pietruszkę albo koperek. Zupa fasolowa świetnie smakuje także z posiekaną kolendrą. Jak dla mnie rewelacja! 


Smacznego :)

Łatwa i smaczna zupa fasolowa - sprawdzony, najlepszy przepis.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie sycące zupy, więc ta też ląduje na liście do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze powiedzieć że jest to chyba najlepsza zupa fasolowa jaką jadłem na bazie tego przepisu. Super intensywny smak i konsystencja. Jeszcze myślę aby poeksperymentować z różna fasolą ale zdecydowanie polecam ten przepis wszystkim, jest super smaczna.

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger