Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Piernik bez grama miodu

Pierniki od zawsze kojarzą nam się z okresem świątecznym, głównie w grudniu. Jednak u mnie w domu również na Wielkanoc wypieka się te wspaniałe ciasto. Oprócz tego, że piernik wspaniale smakuje, to również dodatek miodu nadaje wyjątkowości temu wypiekowi. Zastanawialiście się jednak jak by smakował piernik bez miodu. Okazuje się, że całkiem nieźle. Jest również aromatyczny, pachnący przyprawami korzennymi. Moim zdaniem może się równać z oryginałem. Piernik bez miodu przygotowuje się dosyć szybko. Ten przepis można zaliczyć do kategorii ciast ucieranych czyli ekspresowych smakołyków. Dodam, że piernik bez miodu zrobił furorę w moim domu i wśród gości. Polecam!
Składniki:
200 g mąki pszennej
150 ml mleka smakowego czekoladowego
150 g powideł lub dżemu brzoskwiniowego
125 ml oleju
125 g cukru trzcinowego
100 g czekolady mlecznej
60 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
10 g cynamonu
10 g imbiru
3 jajka
skórka pomarańczowa do dekoracji
Jajka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj olej. Krótko miksuj. Dodaj mleko smakowe. Miksuj. Do masy dodaj przesianą mąkę z imbirem, cynamonem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Krótko miksuj do połączenia się składników. Do masy dodaj powidła. Miksuj. Ciasto przelej do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz około 60-65 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudź. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej wystudzone ciasto. Udekoruj skórką pomarańczową.
piernik, ciasto, piernik bez miodu
piernik, ciasto, piernik bez miodu
piernik, ciasto, piernik bez miodu
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 166.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj