Tagiatelle z łososiem, chrupiącymi migdałami i prażoną czerwoną cebulą

Tagiatelle z łososiem, chrupiącymi migdałami i prażoną czerwoną cebulą

Tym razem propozycja przepysznego dania dla zabieganych. Tych dosłownie biegających i tych w przenośni zabieganych, którym brakuje czasu na gotowanie. W niedzielę startuję w Półmaratonie Warszawskim, więc przyszła pora na weekend z makaronem 🙂 bo nie wiem, czy wiecie, ale biegacze kochają makaron przed ważnymi startami ;p

Makaron z łososiem z chrupiącymi migdałami, słodko-słoną, aromatyczną, prażoną cebulą w towarzystwie łososia i pudru z parmezanu to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych! Przekonajcie się sami 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Włącz wodę na makaron i dodaj 2 szczypty soli🙂 Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć makaron i gotuj wg instrukcji na opakowaniu 🙂
  2. Pokrój drobno obie cebule.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę, posól dwoma szczyptami soli. Wymieszaj i mieszaj co kilka minut.
  4. Smaż tak długo, aż cebula będzie dużo ciemniejsza i stanie się prawie sucha i chrupiąca.
  5. Dodaj pokrojonego drobno łososia i smaż przez dosłownie 2-3 minuty.
  6. Parmezan zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach – niech powstanie puder z parmezanu 🙂
  7. Na suchej patelni upraż płatki migdałów.
  8. Makaron odcedź, wyłóż na talerze.
  9. Dodaj cebulę z łososiem.
  10. Posyp płatkami migdałów i parmezanem.

Składniki

  • 150 g makaronu typu tagiatelle lub ulubionego makaronu – może być też sojowy lub ryżowy
  • 150 g łososia surowego lub wędzonego
  • 50 g parmezanu
  • 2 duże czerwone cebule
  • 50 g płatków migdałów
  • kilka gałązek kolendry do dekoracji
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz