Stir fry to jeden z charakterystycznych dla kuchni bliskowschodniej sposobów przygotowywania potraw smażonych. Składniki dania pokrojone są najczęściej w cienkie paseczki i smażone na silnym ogniu. Żeby nic nie przywarło do patelni lub woka danie musimy często mieszać.
W domowym stir fry może znaleźć się wszystko, na to w danej chwili mamy ochotę.
Ja proponuję Wam dziś pierś kurczaka, kapustę i cukinię.
Ilość porcji: 1-2 porcje
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- pierś kurczaka – 200g
- kapusta – 100g
- cukinia – 70g
- chilli – ½ świeżej papryki
- imbir – mały kawałek
- szczypiorek – ½ pęczka
- limonka sok- 1 sztuka
- sos sojowy – 2 łyżki
- sos rybny – 1 łyżka
- cukier – ½ łyżeczki
- makaron sojowy – 100g
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pierś kurczaka umyj i pokrój małe kawałki. Przygotuj marynatę. Wymieszaj sos sojowy, rybny, sok z połowy limonki, cukier, pokrojony w plasterki imbir i połowę chili. Marynatą zalej mięso i pozostaw na minimum 30 minut.
Na patelni z grubym dnem rozgrzej bardzo mocno łyżkę oleju. Przełóż mięso (bez marynaty), podsmaż około 2 minut, dodaj kapustę pokrojoną w cienkie paseczki i cukinię w małych kawałkach. Całość smaż kilka minut, aż warzywa będą ładnie zrumienione.
Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj do warzyw na patelni i wymieszaj. Zalej marynatą z kurczaka, dodaj pokrojony szczypiorek i sok z pozostałej części limonki. Wymieszaj jeszcze raz i nakładaj na talerz.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 250 kcal | 13% |
Tłuszcz | 7 g | 10% |
Węglowodany | 42 g | 16% |
Białko | 6 g | 12% |
Błonnik | 2.5 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Stir-fry z kapustą i kurczakiem”