środa, 27 marca 2019

Euforia czekoladowo makowa




U mnie w domu tak się jakoś przyjęło, że na każde święta musi być ciasto z makiem. Niekoniecznie jet to klasyczny makowiec, ale np. uwielbiany przeze mnie seromak, albo ciasto z kremem i makiem i tutaj dopiero można poszaleć z różnymi kombinacjami. Dziś taką właśnie propozycję mam dla Was - czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy i do tego makowiec pełen orzechów i rodzynek - istna euforia smaków.

Biszkopt:
  • 8 jaj 
  • 8 łyżek cukru 
  • 8 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się rozpuści. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia, mąkę i kakao i ostrożnie mieszamy. Ja ciasto rozłożyłam po połowie do dwóch blaszek 23x33 cm wyłożonych papierem do pieczenia (ostatnio używam papieru w arkuszach Stella Pack bo to bardzo wygodne rozwiązanie) i piekłam 30 minut w 180 st. C Możecie też upiec je w jednej blaszce a potem przekroić na pół.

Makowiec:
  • 200 g suchego maku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 4 jaja
  • 100 g drobno posiekanych orzechów (użyłam włoskich)
  • 100 g rodzynek
Mak zalewamy mlekiem i dolewamy wody tak aby go przykryła i zagotowujemy. Gotujemy ok 5 minut, studzimy, odcedzamy i mielimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy pojedynczo do utartego masła, a gdy się z nim połączą wsypujemy orzechy, rodzynki i mak. Całość dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i jeszcze raz mieszamy całość. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, tej samej wielkości co blaszka w której piekł się biszkopt i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C

Krem czekoladowy:
  • 200 g czekolady (dałam 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 kostka (200 g) masła
 Podgrzewamy śmietanę i dodajemy do niej pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie nie przestając ucierania dodajemy po łyżce rozpuszczonej czekolady.

Polewa:
  • 100 g czekolady
  • 3-4 łyżki mleka

Złożenie ciasta: na pierwszy biszkopt wykładamy połowę kremu, przykrywamy makowcem i wykładamy resztę kemu. Przykrywamy drugim biszkoptem. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta. Pozostawiamy na kilka godzin by całość zgęstniała. Smacznego







18 komentarzy:

  1. Już mi ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda naprawdę zachęcająco! Nigdy nie byłam fanką ciast z makiem, ale to naprawdę ślicznie wygląda :)
    Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na Wielkanoc będzie jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, ależ rozpusta ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie mam ochotę na takie ciasto :))

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas z kolei musi być sernik ;) a Twoje ciasto wygląda obłędnie i obawiam się, że na jednym czy dwóch kawałkach bym nie skończyła 😁

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam mak, a ciasto wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam mam pytanie;czy masa ze śmietanką nie będzie za rzadka?

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli nie mam maszynki do mielenia to można dodać gotowa made makowa?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...