piątek, 29 marca 2019

Marchewka z groszkiem na gęsto


Kiedyś trauma dzieciństwa. Po latach coraz częściej sięgamy po ten smaczny dodatek do dań głównych.










Składniki:

500 g marchewki
1 łyżka masła
2 pełne łyżki mąki kukurydzianej
150 g groszku konserwowego z zalewą
2 łyżeczki estragonu
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz


Przygotowanie:


Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle przez kilka minut, następnie dodajemy mąkę, chwilę smażymy cały czas mieszając. Zalewamy wrzątkiem, dusimy pod przykryciem przez kwadrans.
Następnie dodajemy groszek wraz z zalewą, estragon.
Gotujemy przez kwadrans, od czasu do czasu mieszając.
Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz