Jak zrobić domowy likier jajeczny? (przepis)

Domowe nalewki, likiery czy wina zawsze cieszyły się popularnością. Wielu moich znajomych nie raz pytało mnie jak zrobić taki likier. Przyznam Wam szczerze, że robię je dość rzadko. Najczęściej przygotowuje je na jakieś święta, urodziny lub w prezencie. Wówczas sięgam po szklane butelki dekoracyjne. Duży wybór takich butelek znajdziecie na stronie https://www.stukpuk.pl/hobby/wyrob-trunkow-i-nalewek/butelki Znajdziecie tam butelki dosłownie do każdego trunku i na każdą okazję. Od ozdobnych, pięknych karafek (idealnych na prezent, bo cóż jest lepszego niż własnoręcznie wykonany upominek?), po butelki z kapslem, a nawet te do piwa. Żałuję, że dopiero teraz znalazłam to miejsce. Pamiętam czasy, jak biegałam po sklepach i szukałam czegoś odpowiedniego lub przeglądałam piwnicę w poszukiwaniu starych butek 😉 Teraz na szczęście można mieć wszystko dosłownie na klik. Więc jeśli lubicie przygotowywać domowe trunki, to na pewno warto zajrzeć na tą stronę. A jeśli będziecie robić, to pierwszy raz, to może mój przepis na domowy likier jajeczny przypadnie Wam do gustu? 🙂

Jak zrobić domowy likier jajeczny? (przepis)

Ten likier nie jest klasyczny, ale jest równie pyszny. W wersji klasycznej używa się spirytusu. Tą wersję wypatrzyłam dawno temu w jednym z zagranicznych pism (niestety nie pamiętam którym). Przepis z moimi zmianami.

Składniki:

  • 8 żółtek jaj
  • 250 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 400 ml mleka
  • 250 ml białego rumu

Przygotowanie:

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy nasiona. Mleko, 125 g cukru i nasiona laski wanilii zagotowujemy, od czasu do czasu należy całość przemieszać. W międzyczasie ucieramy resztę cukru z żółtkami na parze na puszystą masę (około 5-6 minut ubijania mikserem na najwyższych obrotach). Dolej miksując (zmniejszamy moc robota) wlewamy stopniowo gorące mleko. Miksujemy tak długo, aż nasza masa zacznie gęstnieć.

Całość przecedzamy przez sitko i pozostawiamy do ostudzenia (na około pół godziny). Masę należy następnie (najlepiej w wysokim naczyniu) miksować na najwyższych obrotach stopniowo wlewając rum.

Gotowy likier przelewamy do butelki, zamykamy i wstawiamy do lodówki.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz