Czy żurek wielkanocny znajdzie się u was na świątecznym stole?

Żurek to zupa która nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, choć muszę przyznać że na tyle ja lubię iż gotuję ja kilka razy w roku bez okazji.

Żurek tradycyjny, żurek z kaszą, żurek z pęczakiem, żurek – tyle możliwości by wykorzystać zakwas z mąki żytniej.

 

Ile dni wcześniej można ugotować żurek?

Jeśli nie macie czasu by ugotować go na świeżo (1-2 dni przed świętami), możecie ugotować go nawet 1-2 tygodnie wcześniej i zawekować (zobacz wpis Jak wekować zupy).

 

 

 

PRZEPIS NA ŻUREK

Składniki na żurek:

1 kg białej kiełbasy

2 szkl zakwasu na żur – przepis

500g ziemniaków

włoszczyzna

1 cebula

10 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

2 grzybki suszone

2 ząbki czosnku

majeranek

sól

pieprz

olej

jajka ugotowane na twardo

 

 

Jak zrobić żurek wielkanocny:

W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju.

Cebulę obieramy, kroimy na pół, układamy stroną przecięcia na oleju i podsmażamy.

Włoszczyznę obieramy, kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli.

Dodajemy grzybki, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą (do 2l).

Gotujemy aromatyczny wywar ok 20 min.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki, dodajemy do zupy.

Dodajemy białą kiełbasę w pętkach i gotujemy jeszcze 25 min.

Wlewamy zakwas, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, majeranek. Zagotowujemy.

Doprawiamy do smaku.

Żurek podajemy z białą kiełbasą i jajkiem na twardo.

 

Przepis na żurek