Roszponka z kwiatami forsycji — sałatka obiadowa

Wiosna w ogrodzie rozgościła się na dobre, teraz czas na wiosnę na talerzu.

Przełom marca i kwietnia to czas zbiorów roszponki. Te maleńkie zielone listki są pełne beta-karotenu, witaminy C, soli mineralnych, mają niski IG oraz 21 kcal w 100 g. Poza tym jest niezwykle delikatna i smaczna, dlatego warto zaprosić ją do swojej kuchni.

Ponieważ w ogrodzie króluje teraz forsycja, naturalnym jest, że wylądowała razem z roszponką w wiosennej sałatce. Pewnie nie wiesz, że kwiaty forsycji to ceniony materiał zielarski, zawierają 1% rutyny, co jest wyjątkową sensacją w świecie ziół. Ponadto obniżają poziom glukozy we krwi, wzmacniają diurezę, działają rozkurczowo, uspokajająco i przeciwzapalnie. Stabilizują strukturę włókna kolagenowego.

Są smaczne, kolorowe i warto wykorzystać je w kuchni. Idealne do omletów, naleśników, past, twarogów i sałatek. Teraz  w sezonie pijemy herbatkę z kwiatów forsycji. Warto zebrać kwiatki i ususzyć, by starczyły na dłużej

Dzisiejszą sałatkę przygotowałam najprościej, po prostu z lekkim winegretem, dla chrupkości dodałam wiórki marchewki. Możesz dodać podprażone ziarenka słonecznika lub maleńkie pomidorki koktajlowe.

Składniki:

  • 125 g roszponki-bio
  • 1 marchew
  • garść kwiatów forsycji
  • 3 łyżki oleju (użyłam oleju z krokosza)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny

Przygotowanie:

  • roszponkę krótko wypłukać w sporej ilości zimnej wody. Odwirować w wirówce do sałat
  • olej wymieszać z octem i miodem do powstania gładkiej emulsji
  • marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
  • na talerzu układać warstwami liście roszponki i wiórki marchewki, na końcu rozłożyć kwiaty forsycji
  • tuż przed podaniem skropić sałatkę winegretem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *