„Paseczkowa” sałatka z ryżem

Sałatka na bazie ryżu, jajek ugotowanych na twardo, szynki, żółtego sera, ogórków konserwowych oraz świeżej, soczystej papryki.

Zjadłam jej nieprzyzwoitą ilość. Jak łatwo się domyśleć – bardzo mi smakowała.

Doskonała na każdą okazję i bez okazji. Spróbujcie!

  • 100-150g ryżu
  • 300 g szynki w plasterkach
  • 150 g żółtego sera
  • 1 czerwona papryka
  • 5 jajek
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy wg instrukcji zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.

Szynkę kroimy na paseczki.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na krótkie paseczki.

Korniszony również kroimy w paski.

Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki lub jeśli mamy taki w plastrach – kroimy na paseczki.

Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka drobno kruszymy, a białka kroimy na paski.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę. Mieszamy wszystko z majonezem, doprawionym do smaku solą oraz pieprzem. Dodatkowo całość można posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem lub koperkiem.

Schładzamy przed podaniem.