Bardzo dobre żeberka. Ja podałam je z ziemniakami, ale super są na grilla. Tylko trzeba smażyć je na specjalnych tackach.

eberka

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i doprawić solą.

Przygotowanie marynaty – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulę. Jak już jest miękka dodać pokrojone ząbki czosnku i pokrojone pomidory. Smażyć  jeszcze chwilkę aż pomidory zmiękną. Dodać przecier pomidorowy, paprykę słodką i ostrą, wymieszać. Wlać wino, wywar i gotować aż nadmiar płynu  wyparuje. Musi powstać gęsta papka. Następnie wszystko zmiksować za pomocą thermomixu lub malaksera.

Przygotowanie żeberek – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć żeberka na złoty kolor. Następnie obtoczyć je w marynacie. Jeśli Wam trochę zostanie to możecie ją zostawić na sos do pizzy. Ja właśnie tak zrobiłam. Na kolacje była pizza. Polecam patrz tu http://kuchniapokolen.pl/prawdziwa-pizza-jak-we-wloszech/

eberka

Pieczenie – grillowanie rozgrzać piekarnik do 200 C. Raszki włożyć do blaszki, na dno wlać wodę. Tyle żeby dno było przykryte. Na raszkach położyć żeberka. Wstawić do piekarnika i piec godzinę.(czasami trzeba przedłużyć czas pieczenia) Po pół godzinie podlać delikatnie wodą, Jak już marynata będzie lekko podpieczona to można żeberka też polać wytworzonym sosem. Ja podałam z ziemniakami więc wykorzystałam wytworzony sos. Trzeba go doprawić solą i zagęścić mączką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Zagotować.

Grillowanie – rozłożyć żeberka na tackach do grillowania. Grillować do momentu aż żeberka będą miękkie. Podawać z zieloną sałatą.

Smacznego