Krem orzechowy do ciast, tortów i babeczek

Krem orzechowy do ciast, tortów i babeczek. Dziś polecam Wam przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu krem orzechowy do ciast, tortów i babeczek. Takim kremem śmiało możecie dekorować lub przekładać domowe wypieki. Prezentowany krem przygotowuję najczęściej na bazie gładkiego masła orzechowego. Czasem używam też masła typu crunchy, ale tylko wówczas, gdy krem nie ma być przeznaczony do dekoracji, ponieważ kawałki orzechów w kremie mogą zatkać końcówkę w rękawie. Dzisiejszy krem jest naprawdę pyszny. Często przygotowuję z nim tarty, biszkopty, dekoruję nim babeczki itd. Czasem wzbogacam jego smak niewielką ilością kajmaku. Jeśli lubicie orzechowe smaki, to polecam Wam przygotować taki prosty orzechowy krem. Spróbujcie.

Składniki:

  • 150g masła
  • 150 g masła orzechowego smooth (gładkiego) – u mnie od Woj-len
  • 60 g cukru pudru
  • 100 ml zimnej śmietanki 30-36%

*czasem dodaję ciut mniej cukru i czubatą łyżeczkę kajmaku (wspaniale wzbogaca smak kremu)

Przygotowanie:

W jednej misce ubijamy na sztywno śmietankę. W drugiej misce ucieramy na kremową masę miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder (plus opcjonalnie czubatą łyżeczkę kajmaku). Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy składniki. Masę można przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorować nią wypieki.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz