Zebra to ciężkie ciasto do upieczenia. Mi często wychodzi zakalec, zaczęłam się zastanawiać dlaczego. Tutaj podzielę się z Wami moimi przemyśleniami.
pixabay.com |
Domowa zebra to jeden z najsmaczniejszych placków, pod warunkiem, że się upiecze. Często mam problem z tym plackiem, wyjdzie 1 upieczony na 10 zakalców. Dlaczego tak jest?
Prawdopodobne przyczyny zakalca:
Ciasto może nie rosnąć z powodu złych proporcji składników,
zbyt dużej ilości proszku do pieczenia, czy nieodpowiedniej temperatury w
piekarniku. Czasami może być to spowodowane awarią piekarnika, kiedy piekarnik
grzeje tylko z dołu, należy zmniejszyć temperaturę pieczenia o 10 stopni,
wstawić ciasto na najniższą półkę, a w połowie pieczenia przestawić ciasto
wyżej i jednocześnie zwiększyć temperaturę o 10 stopni.
Przyczyną nie dopiekania ciasta może być też zbyt nowoczesny
piekarnik. Jeżeli w piekarniku mamy filtr przeciw tłuszczowy umieszczony na tylnej
ściance piekarnika, to powinniśmy go zdjąć na czas pieczenia ciasta.
Przyczyną może być błąd w przepisie. Za dużo ciężkich
składników, takich jak tłuszcz, cukier, czy kakao, albo za mało składników o
działaniu spulchniających. Zbyt ciężkie ciasto nie będzie chciało rosnąć. W
masie będziemy mieli zbyt mało gazu do uniesienia ciasta. Do powstania zakalca
przyczyniają się również owoce, które puszczają sok i mogą spowodować
surowienie ciasta.
Mąka
Do ciast biszkoptowych powinniśmy używać mąki tortowe, typ
400 lub 450, w przypadku ciasta drożdżowego przyda się mąka typu 500.
Tłuszcz
Taki jak w przepisie, jak jest napisane masło, to musi być
masło o zawartości tłuszczu przynajmniej 82%. Masło to nie to samo co
margaryna!
Odpowiednia temperatura składników
Najlepiej jest, kiedy wszystkie składniki ciasta mają
temperaturę pokojową. Dlatego przynajmniej godzinę przed pieczeniem należy
wyjąć je z lodówki.
Sypkość suchych składników
Przed wrzuceniem mąki do ciasta należy mąką najpierw
przesiać przez sitko. Dzięki temu nie będzie zbita, a w cieście nie pojawią się
grudki i ciasto będzie lepiej rosło.
Mieszamy tylko w jednym kierunku
Ciasto należy mieszać tylko w jednym kierunku do momentu,
kiedy wszystkie składniki się połączą. Nie dłużej! Zbyt dużo powietrza w
cieście też nie jest dobre!
Temperatura pieczenia
W uzyskaniu ładnie upieczonego ciasta może przeszkodzić nam
nieodpowiednia temperatura pieczenia. Za duża temperatura powoduje szybkie
wyrastanie ciasta, przez co szybko opadnie po upieczeniu i wyjdzie zakalec.
Podczas pieczenia powietrze zbyt szybko ulatnia się z ciasta.
Za niska temperatura powoduje powolne ścinanie się ciasta,
bąbelki gazu rozszerzają się zbyt wolno i nie nadążają ze spulchnianiem ciasta.
Ważne jest, aby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Drzwiczki
powinny być szczelne.
Jeżeli o powstawanie zakalca w zebrze, czy w innym cieście
podejrzewamy piekarnik, powinniśmy wezwać serwisantów sprzętu AGD, mogę polecić
tutaj serwis Technikan. Są w Warszawie i wielu innych miastach w Polsce.
Sprawdzą piekarnik, naprawią i dadzą naprawę na wykonaną naprawę.
Uwielbiam to ciasto. Moja mama robiła mi takie, kiedy byłem dzieckiem. Cieszę się, że znalazłem ten przepis, na pewno go wypróbuję.
OdpowiedzUsuń