Honey Nut Treat – The Elder Scrolls V: Skyrim – kulki orzechowo-miodowe

Schowaj/pokaż wstęp

Podobnie jak inne przedmioty z V odsłony The Elder Scrolls z kategorii konsumpcyjnych, Honey Nut Treat znaleźć można zarówno w asortymencie lokalnych kupców, jak i odwiedzanych domostwach, a nawet i lochach. Jest to dość popularna, słodka przekąska, która przywraca 5 punktów HP – niestety nie została jednak ona umieszczona na liście produktów do wytwarzania na palenisku lub w piecu. Jednakże wraz z dodatkiem Hearthfire słodycz ten może służyć jako podarunek dla adoptowanego dziecka, co pozwala na uzyskanie Błogosławieństwa Dobroczynności (Gift of Charity).

Honey Nut Treat jest idealną kwintesencją prostoty kuchni regionu Skyrim – orzechy w różnej formie, miód i zboża. Prosto, pożywnie i smacznie zarazem. Może prezencja pozostawia wiele do życzenia (skojarzenia wizualne są chyba oczywiste) – ale smakowo jest wręcz wybornie. Niekoniecznie musicie nabijać kulki na patyk, wystarczy, że uformujecie z nich kulki wielkości standardowych pralin i podacie je na talerzyku. Dovahkiini polecają na deserek!

PRZEPIS Z OKAZJI 25-lecia SERII THE ELDER SCROLLS!

HONEY NUT TREAT
The Elder Scrolls V: Skyrim
słodkie kulki z orzechami i miodem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 min (15 min przygotowanie, 30 min czekanie)
CENA: 15 zł
LICZBA PORCJI: 3 porcje
POZIOM: łatwe
POTRZEBUJESZ
nóż i deska
głęboka patelnia
ręcznik papierowy
miska
łopatka drewniana

SKŁADNIKI:

mieszanka orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce) – garść (40 g)
obrane orzechy ziemne, niesolone – garść (30 g)
płatki owsiane (mogą być też mieszanka różnych zbóż – owsiane, pszenne, żytnie) – 2 garście (60g)
miód wielokwiatowy – 3 łyżki (75g)
masło orzechowe – 3 łyżki (60g)

PRZYGOTOWANIE

1. ORZECHY (3 min)

Orzechy z grubsza kroimy w mniejsze kawałki – włoskie na ćwiartki, laskowe i nerkowce na pół.

2. MIÓD + MASŁO (2 min)

Do rondelka dodajemy miód oraz masło orzechowe. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 1 min, cały czas mieszając. Gdy masa stanie się jednolita, wyłączamy palnik.

3. ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW (2 min)

Do ciepłej masy miodowej wsypujemy pokrojone orzechy, obrane fistaszki oraz płatki. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy mieszanka nieco ostygnie, wstawiamy ją pod przykryciem na 30 min do lodówki.

4. FORMOWANIE SMAKOŁYKU (5 min)

Z masy formujemy kulki różnej wielkości, które nabijamy na patyczki. Smakołyk schładzamy w lodówce.

PODANIE

Honey Nut Treat wyciągamy z lodówki ok. 30 min przed podaniem. Dobrze komponuje się z kuflem ciemnego, gorzkiego piwa.

Scroll to top