Najlepsze dania w mojej kuchni powstają w ekspresowym tempie i bez planu. Dlatego później nie do końca pamiętam dokładnej gramatury składników ;) Ale to nic, takie przepisy „na oko” są moim zdaniem super i nie ma znaczenia, czy dodacie łyżkę mniej czy więcej któregoś ze składników. I tak się uda i będzie pysznie :)
- 200 g świeżego makaronu szpinakowego
- pół dojrzałego awokado hass
- 2-3 łyżki nerkowców
- 2-3 łyżki oliwy
- sok z połowy limonki
- łyżeczka zielonego tabasco
- spora szczypta soli
- 3-4 listki mięty
dodatkowo:
- szparagi
- łyżeczka oliwy
- rzeżucha
- cząstki limonki
Makaron gotujemy do miękkości.
Orzechy przekładamy do malaksera i miksujemy na drobne kawałeczki.
Dodajemy resztę składników i na mniejszych obrotach miksujemy , do połączenia składników.
Szparagi myjemy i smażymy na lekko natłuszczonej patelni grillowej.
Odsączony makaron mieszamy z powstałym sosem.
Podajemy ze szparagami, rzeżuchą i cząstkami limonki.
Smacznego :)
Brak komentarzy