poniedziałek, 25 marca 2019

Pieczona ryba z pesto pietruszkowym i pomidorem


Pomysł na lekki i szybki do przygotowania obiad - pieczona ryba wraz z dodatkiem pietruszkowego pesto i plasterkami pomidora. Danie bardzo smaczne i apetyczne. Ryba przygotowana w poniższy sposób jest mocno soczysta. Taką rybkę możecie podać z kluskami bądź ugotowanym ryżem. 



Składniki na 2 porcje:
2 filety z białej ryby, np. miruny, dorsza (wagowo 0,3 kg)
1 mały pomidor, np. malinowy
1 mały pęczek zielonej pietruszki
garść orzechów włoskich
2 małe ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz z chilli
przyprawa do ryb


Filety umyć, osuszyć, przekroić na dwie części i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Następnie przygotować pesto pietruszkowe. Zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i przełożyć do kielicha blendera. Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do pietruszki dodać czosnek, orzechy i 3 łyżki oleju. Całość ze sobą zmiksować. Pod sam koniec masę przyprawić solą oraz pieprzem. Ewentualnie, jeśli pesto jest zbyt suche to dolać kolejną łyżkę oleju i całość wymieszać ze sobą. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować z jednej strony pesto i ozdobić plasterkami pomidora. Piec (bez przykrycia) około 20-25 minut w 180°C.



Ryba przed pieczeniem...

...i po upieczeniu




1 komentarz: