tort z brzoskwiniami i galaretką

19906

składniki na biszkopt:
120 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
180 g cukru
szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy w dwóch partiach wymieszane oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.22-25 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 -40 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy równe blaty. (Ja podzieliłam składniki na trzy równe części i upiekłam osobno trzy blaty, gdyż nie przepadam za przekrawaniem ? )

składniki na warstwy owocowe:
ok. 4 połówki brzoskwiń z puszki, odsączonych i osuszonych
1 galaretka brzoskwiniowa
250 ml gorącej wody
parę łyżek dżemu brzoskwiniowego

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do zastygnięcia (ja pozostawiłam w garnku o średnicy tortownicy w której piekłam biszkopty). Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Zastygniętą galaretkę również kroimy w kostkę.

składniki na krem do przełożenia:
400 ml śmietanki kremówki 30%
1 galaretka brzoskwiniowa
70 ml gorącej wody
opcjonalnie:
1 łyżka cukru pudru


wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do przestudzenia (gdyby galaretka nie chciała się całkowicie rozpuścić, umieszczamy naczynie z galaretą na garnku z gotującą się wodą i mieszamy, aż się rozpuści). Do ubitej śmietanki małym strużkiem dodajemy przestudzoną galaretkę, cały czas miksując. Krem przygotowujemy tuż przed wyłożeniem gdyż szybko tężeje.

dodatkowo:
100 g mascarpone
100 ml kremówki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
2 galaretki brzoskwiniowe
2x po 250 ml gorącej wody
podłużne biszkopty
wstążka
opcjonalnie:
ok. 150 ml syropu brzoskwiniowego z puszki wymieszanego z wodą do smaku (do nasączenia biszkoptów)

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, w dwóch osobnych naczyniach. Wystudzone przelewamy np. do dwóch kekesówek, wyłożonych folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie wyciągamy je z foremek i kroimy w kostkę. Śmietankę ubijamy z mascarpone oraz cukrem pudrem na sztywny krem.

wykonanie tortu:
Pierwszy blat układamy na paterze (możemy go delikatnie nasączyć). Smarujemy 2 łyżkami dżemu brzoskwiniowego, układamy naprzemiennie 1/2 cz. pokrojonych brzoskwiń oraz 1/2 cz. galaretki z warstwy owocowej. Wykładamy 1/2 cz. kremu. Układamy drugi blat, delikatnie dociskamy (możemy go delikatnie nasączyć) również smarujemy go dżemem i układamy pozostałe brzoskwinie i galaretkę. Rozsmarowujemy pozostały krem. Układamy trzeci blat, delikatnie docisjamy (możemy go delikatnie nasączyć). Wierzch i boki pokrywamy kremem z mascarpone. Do boków przyklejamy biszkopty, związujemy wstążką a na wierzchu układamy pokrojone w kostkę galaretki.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here