Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Ciasto "Malinowa chmura"

Ciasto wprost idealne na zakończenie miłego wieczoru. Dosyć popularne, mające wiele wersji. Dziś mam dla was wersję podstawową czyli ciasto "malinowa chmura". To od tego przepisu zaczęła się moda na różnego rodzaju chmurki i chmury. Obecnie możecie wyczarować taką malinową chmurkę również w zimę czy na wiosnę. Wcale nie musicie czekać do lata. Od czego są mrożone owoce. Jednak nie odbiegajmy zbytnio od tematu. Ciasto "Malinowa chmura" to szybkie i łatwe ciasto, którego bazą jest galaretka i bita śmietana. Doskonałe połączenie uzupełnia dodatek prażonych migdałów. Jednak nie byłam bym sobą i nieco uprościłam nawet to ciasto. Za miast kruchego ciasta dałam pokruszone herbatniki kakaowe. Dodatek herbatników nadaje całemu ciasto wyjątkowego smaku. Moim zdaniem jest to ciasto i na lato i na spotkania rodzinne. Polecam!
Składniki:
spód
300 g herbatników kakaowych
60 g masła
galaretka malinowa
350 ml wody
300 g malin(świeżych lub mrożonych)
200 g galaretki malinowej( 3 opakowania)
bita śmietana
250 ml śmietany 30%
150 g cukru pudru
8 g śmietanfixu
dekoracja
50 g migdałów w płatkach
Spód: Herbatniki kruszymy. Masło rozpuszczamy. Herbatniki zalewamy przestudzonym masłem. Dno kwadratowej formy do pieczenia wykładamy masa herbatnikową. Chłodzimy w lodówce.
Galaretka malinowa: Maliny podgrzewamy. Miksujemy. Przesiewamy przez sitko w celu pozbycia się pestek. Wodę zagotowujemy. Dodajemy przetarty mus malinowy. Całość mieszamy do momentu zagotowania. Gotującą się wodę odstawiamy. Dodajemy galaretki malinowe. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę chłodzimy w lodówce. Lekko stężała galaretkę malinową wylewamy na herbatniki. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Bita śmietana: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfixy. układamy dekoracyjnie na cieście.
Dekoracja: Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni przez około 4-5 minut. Studzimy. Posypujemy ciasto.
ciasto malinowa chmura
ciasto malinowa chmura
ciasto malinowa chmura
  Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/malinowa-chmurka

Komentarze

Popularne posty

Drukuj