Ciasto Wielkanocne

Efektownie wyglądające ciasto szpinakowe z masą śmietanową, galaretkami i kolorowymi jajeczkami. W Święta Wielkanocne zaskoczy gości nie tylko wyglądem, ale i smakiem

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt szpinakowy:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 300 ml oleju
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 400 ml wrzątku
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 330 g śmietany kwaśnej 18%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
  • 240 g orzeszków arachidowych w czekoladzie i cukrowej otoczce lub innych jajeczek



Przygotowanie:

Rozmrożony szpinak odparowujemy na suchej patelni i blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle miksując małym strumieniem wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy zimny szpinak. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy około 40 min. do suchego patyczka.



Z przestygniętego biszkoptu odcinamy górę. Galaretki truskawkową i brzoskwiniową osobno rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia lub do miseczek i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy je w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Cały czas ubijając dodajmy śmietanę i wlewamy małym strumieniem zimną żelatynę. Dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na biszkopt.



Z odciętej góry biszkoptu wyskubujemy zieloną część ciasta i obsypujemy nim wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem ciasto Wielkanocne dekorujemy kolorowymi jajeczkami.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

25 komentarzy:

  1. Ślinka cieknie, gdy patrzy się na tak apetyczne ciasto. Na Wielkanoc będzie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  2. No i kurczę felek...już planuję go zrobić :) Ujął mnie kolorystyką:D

    OdpowiedzUsuń
  3. I jak tu schudnać ?

    OdpowiedzUsuń
  4. A co ze śmietaną 18% bo jakoś nie mogę doczytać w którym momencie się ja dodaję? Ubijać razem z 30%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie:
      Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Cały czas ubijając dodajmy śmietanę i wlewamy małym strumieniem zimną żelatynę.

      Usuń
    2. A ok. Sorry. Brak czytania ze zrozumieniem;)

      Usuń
  5. Czy może być świeży szpinak?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można biszkopt upiec już np dziś? Czy to za wcześnie będzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg mnie za wcześnie, ja bym w sobotę robiła, ewentualnie piątek wieczorem

      Usuń
    2. Rok temu zrobiłam na święta, każdy się zachwycał. Właśnie idę rozmrażać szpinak i biorę się do pieczenia. Zastanawiałam się tylko czy nie można zastąpić oleju np masłem. Z drugiej strony z olejem wyszedł idealny jak na zdjęciach i boję się kombinować ��

      Usuń
    3. Z masłem też pewnie wyjdzie, ale ja nigdy osobiście nie robiłam, zawsze z olejem robię bo to mam sprawdzone

      Usuń
  7. Bardzo geste cisto wyszlo. Wrecz nie mam sily wymieszac. Takie ma byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie takie nie powinno być, czy aby napewno dobrze zostalyz odmierzone składniki?

      Usuń
    2. Mi też wyszło gęste ciasto, ale po upieczeniu wyszło całkiem dobrze

      Usuń
  8. Czy czuć szpinak w biszkopcie ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy zamiast mąki krupczatki można użyć tortowej

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast śmietany 18 może być mascarpone

    OdpowiedzUsuń