Domowy kebab w bułce – to propozycja na fast food przygotowany od A do Z w warunkach domowych – z własnoręcznie zrobionym pieczywem i mięskiem :)
Domowy kebab w bułce – Składniki:
Kebab bułka – składniki:
- 600 g mąki pszennej (u mnie luksusowa, typ 550)
- 250 ml ciepłej wody (o temperaturze ok. 40 st. C)
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 g jogurtu naturalnego bardzo gęstego (3 czubate łyżki)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko do posmarowania bułek
- garść sezamu do oprószenia bułek
Kebab mięso – składniki:
- 1 kg filetów z udek kurczaka (można też użyć pół na pół – 500 g udek i 500 g filetów z piersi kurczaka)
- 180 ml jogurtu naturalnego gęstego lub 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 3 łyżeczki papryki czerwonej w proszku,
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kminu (kuminu) rzymskiego (opcjonalnie)
- szczypta papryki chilli
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- Potrzebne będą też patyczki do szaszłyków (ja wykorzystałam 4 sztuki)
- bardzo duża cebula lub ziemniak
*wedle uznania możecie stworzyć swoją mieszankę przypraw lub użyć gotową przyprawę kebab-gyros
Surówka do kebaba:
- kilka liści sałaty lodowej – ok. 180 g
- 4 ogórki kiszone lub konserwowe (ewentualnie świeże wedle uznania)
- 8 pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki kukurydzy
- 12 czarnych oliwek
- 1 mała czerwona cebula
- 1 średnia papryka czerwona
Sos do kebaba:
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
Przepis na domowego kebaba w bułce:
- Przygotować pieczywo do kebaba wg tego przepisu: Bułki do kebaba.
- Przygotować mięso do kebaba wg tego przepisu: Domowy kebab z piekarnika.
- Przygotować sos do kebaba: Do miseczki wrzucić 3 łyżki ketchupu (wedle upodobań łagodny lub pikantny – ja najczęściej używam jednak pikantnego), 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, pół łyżeczki czosnku granulowanego oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
- Przygotować surówkę do kebaba: Sałatę lodową poszarpać na mniejsze kawałki. Ogórki pokroić w plasterki. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić na plasterki lub połówki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a resztę pokroić w małe paseczki. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski i wymieszać.
- Bułkę od kebaba naciąć, w środku posmarować sosem, nałożyć część mięsa, surówkę i na wierzch jeszcze trochę mięsa oraz sosu. Postąpić tak samo z pozostałymi składnikami. Smacznego!
Pyszne! Bułka cud, mięso super (następnym razem zrobię bardziej ostry). Przepis godny polecenia!
Pyszne, serio te bułki cud:) zwykle nie pisze komentarzy ale teraz musiałam, przepis będę powtarzać, dzieki
Pyszne. Polecam
Takie kebaby to mogłabym jeść :)