Hummus to pyszna pasta, dip przygotowywana na bazie ugotowanej ciecierzycy (zobacz wpis Jak ugotować ciecierzycę).

Bardzo lubię hummus i lubię wzbogacać go o nowe składniki eksperymentując z jego smakiem.

Na blogu znajdziecie przepisy na Hummus z bobu, hummus curry, hummus z pieczonym batatem, hummus ze szpinakiem, hummus ziołowy, hummus z burakiem, hummus z dyni.

Zapraszam Was dziś do wypróbowania przepisu na hummus z pieczarkami.

 

 

PRZEPIS NA HUMMUS Z PIECZARKAMI

Składniki na hummus z pieczarkami:

1 szkl ciecierzycy z puszki lub ugotowanej

150g pieczarek

olej

sok z połowy cytryny

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka pasty tahini

sól

2 łyżki oleju o delikatnym smaku np. z pestek winogron

zimna woda

 

 

 

Jak zrobić na humus z pieczarkami:

Ciecierzycę odsączamy.

Do blendera wkładamy ugotowaną ciecierzycę, dodajemy tahini, przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, olej, sok wyciśnięty z cytryny i miksujemy na gładką masę. W czasie miksowania dodajemy kilka łyżek zimnej wody by uzyskać ulubioną gęstość humusu.

Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsmażamy na oleju.

Hummus mieszamy z podsmażonymi pieczarkami.

 

Hummus z pieczarkami