Naleśniki z batatami są delikatne, mięciutkie, pożywne i zdrowsze od tradycyjnych, ponieważ część mąki zastąpiłam purée z batatów. Bataty często goszczą w mojej kuchni, bo to same zalety. Smaczne, pełne antyoksydantów i mają niski IG. Naleśniki z batatami mają bardzo energetyczny kolorek. Doskonałe z dodatkami zarówno słodkimi jak i wytrawnymi. Zapraszam na dietetyczne naleśniki z dodatkiem batatów.

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 100 g purée z batata
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Przygotowanie:

  • batata obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w małej ilości wody do miękkości, około 15 minut. Odcedzić i zmiksować na purée
  • wszystkie składniki na naleśniki dokładnie zmiksować i odstawić na 30 minut. Po tym czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno swobodnie rozlewać się po patelni, jeśli nie rozrzedzić dodatkiem wody
  • wylewać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć po kilka minut z każdej strony. Układać w stosik i przechowywać w cieple
  • podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie z białym serem i sosem malinowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *