Co to oberiba pewnie wie tylko rodowity Ślązak. Więc już wyjaśniam.
Otóż oberiba to po śląsku kalarepa. Samo słowo zostało zapożyczone z języka niemieckiego, ale musiało nastąpić to bardzo dawno temu, ponieważ obecnie kalarepa po niemiecku to kohlrabi.
Oberiba występuje w dwóch wersjach. Na Dolnym i Górnym Śląsku popularna jest w postaci zupy, natomiast na Opolszczyźnie króluje oberiba na gęsto – potrawka z kalarepy.
Oberiba jest przykładem dania, które bazuje na tym co dała ziemia. Jest potrawą tzw. kuchni ubogiej – prostej, ale pełnej smaku.
Oberiby nigdy nie jadłam. Obawiałam się trochę czy z kalarepy i kilku prostych warzyw wyjdzie coś, aż tak dobrego, że będę się chciała z Wami podzielić efektami tego eksperymentu. Ale bez obaw, ta zupa jest cudowna. Delikatna, lekko kapuściana. Niebo w gębie.
Ilość porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 45-60 minut
Składniki:
- kalarepa – 2 duże sztuki razem z liśćmi
- pietruszka – 2 sztuki
- marchewka – 2 sztuki
- cebula – 1 sztuka
- ziemniaki – 6 sztuk
- woda lub bulion – 1,5 – 2 litry
- koperek – 1 pęczek
- śmietana 18% – 2 czubate łyżki
- kurkuma – ½ łyżeczki
- ostra papryka – szczypta
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obierz i pokrój na nieduże kawałki. Liście z kalarepy umyj i odłóż na bok.
Pokrojone warzywa przełóż do garnka i zalej wodą lub bulionem. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Kiedy warzywa będą prawie miękkie pokrój liście kalarepy i koperek i dodaj do zupy. Gotową zupę zabiel śmietaną i dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 85 kcal | 4% |
Tłuszcz | 2 g | 3% |
Węglowodany | 18 g | 7% |
Białko | 4 g | 8% |
Błonnik | 4 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Oberiba – śląska zupa z kalarepy”