Site Overlay

Oberiba – śląska zupa z kalarepy

Co to oberiba pewnie wie tylko rodowity Ślązak. Więc już wyjaśniam.
Otóż oberiba to po śląsku kalarepa. Samo słowo zostało zapożyczone z języka niemieckiego, ale musiało nastąpić to bardzo dawno temu, ponieważ obecnie kalarepa po niemiecku to kohlrabi.
Oberiba występuje w dwóch wersjach. Na Dolnym i Górnym Śląsku popularna jest w postaci zupy, natomiast na Opolszczyźnie króluje oberiba na gęsto – potrawka z kalarepy.
Oberiba jest przykładem dania, które bazuje na tym co dała ziemia. Jest potrawą tzw. kuchni ubogiej – prostej, ale pełnej smaku.
Oberiby nigdy nie jadłam. Obawiałam się trochę czy z kalarepy i kilku prostych warzyw wyjdzie coś, aż tak dobrego, że będę się chciała z Wami podzielić efektami tego eksperymentu. Ale bez obaw, ta zupa jest cudowna. Delikatna, lekko kapuściana. Niebo w gębie.

Ilość porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 45-60 minut

Składniki:

  • kalarepa – 2 duże sztuki razem z liśćmi
  • pietruszka – 2 sztuki
  • marchewka – 2 sztuki
  • cebula – 1 sztuka
  • ziemniaki – 6 sztuk
  • woda lub bulion – 1,5 – 2 litry
  • koperek – 1 pęczek
  • śmietana 18% – 2 czubate łyżki
  • kurkuma – ½ łyżeczki
  • ostra papryka – szczypta
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa obierz i pokrój na nieduże kawałki. Liście z kalarepy umyj i odłóż na bok.
Pokrojone warzywa przełóż do garnka i zalej wodą lub bulionem. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Kiedy warzywa będą prawie miękkie pokrój liście kalarepy i koperek i dodaj do zupy. Gotową zupę zabiel śmietaną i dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna85 kcal4%
Tłuszcz2 g3%
Węglowodany18 g7%
Białko4 g8%
Błonnik4 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Oberiba – śląska zupa z kalarepy

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Oberiba – śląska zupa z kalarepy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *