niedziela, 24 marca 2019

Ciasto pina colada

Lekkie, delikatne, puszyste, orzeźwiające jednym słowem można by powiedzieć "Ciasto, które rozpływa się w ustach". Musicie je koniecznie zrobić.

Na zdjęciach Porcelana Bogucice.


Składniki:
  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 7 kopiastych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem pina colada:
  • 0,5 l kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl ciepłej wody
  • 8 krążków ananasa z puszki
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 30 g płatków migdałowych
  • Na wierzch:
  • 250 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 krążki ananasa 
Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż.

Krem pina colada:
Zimną kremówkę i zimne mascarpone przełożyć do misy miksera. Ubić na sztywno pod koniec dodając po łyżce cukru pudru. Do ubitej masy wlewać wolnym strumieniem rozmieszaną letnią żelatynę i miksować. Dodać odsączony i pokrojony ananas, wiórki kokosowe, płatki migdałów i wymieszać łopatką.
Na wierzch:
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder.
Warstwy ciasta:
Biszkopt nasączony syropem z ananasa, krem pina colada, drugi biszkopt nasączony syropem z ananasa, bita śmietana.
Ciasto po przygotowaniu włożyć na kilka godzin do lodówki.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz