niedziela, 24 marca 2019

Kurczak na ryżu z pieczarkami

                                                   Kurczak na ryżu z pieczarkami









Niedziela to jest pora, abyśmy mogli sobie odpocząć od codziennych obowiązków i stania przy garach.
Mam więc super przepis na obiad, który prawie robi się sam, jedzonko jest przepyszne.

 Składniki :
udka -1 kg
przyprawa do kurczaka - 1 łyżka
cebula -2 szt
pieczarki -0,5 kg
ryż -2 szkl
sól i pieprz
Marynata :
masło -3 łyżki
ketchup ostry -2 łyżki
woda -4 szkl
koncentrat pomidorowy - 10 łyżeczek
wegeta -2 łyżki
czosnek -1 ząbek
cukier -1 łyżka
Przygotowanie:
Wysypać ryż surowy do naczynia żaroodpornego. 
Udka umyć, osączyć, przekroić na połowę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, odstawić na 3 godz w chłodne miejsce.
Pokrojone udka, przełożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, podsmażyć na złoty kolor.
Podsmażonego kurczaka wyłożyć na suchy ryż.
Cebulę obrać, pokroić w plastry, ułożyć na kurczaku. 
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry, wyłożyć na cebulę.
Następnie przygotować marynatę: 
Do garnka wlać wodę, dodać sól i pieprz, oraz pozostałe składniki marynaty, zagotować.
Gorącą zalewą polać kurczaka, wstawić do piekarnika .
Piec w 190 stop, przez ok.75 minut.


1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)