Składniki
Proporcje na standardową blachę 24x36 cm:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 kostki masłamożna zastąpić 1 szklanką oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5-2 łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 2 szklanki tartej marchewki+/- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 garść rodzynek
- 4 łyżki wiorków kokosowych
Polewa czekoladowa:
- 0.5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokoswego lub masła
Opcjonalnie:
- 250 ml śmietany kremówki (30-36%)
- 4 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Opis dania
Ciasto marchewkowe jest bardzo prostym i pysznym ciastem, które szczególną popularnością cieszy się w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Ciasto marchewkowe uznawane jest za niskobudżetowy i bardzo pożywny deser, który podbił serca ludzi na całym świecie. Przepis na ciasto marchewkowe, który przedstawiam Wam poniżej jest bardzo prosty, a samo ciasto jest bardzo wilgotne i pyszne. Ja moje ciasto marchewkowe przygotowuję z dodatkiem rodzynek i wiórków kokosowych, jednak równie dobrze smakuje ciasto marchewkowe z orzechami. Smak mojego ciasta marchewkowego dodatkowo wzbogacam dodatkiem cynamonu, a całość wykańczam polewą czekoladową, czasami także bitą śmietaną z dodatkiem mascarpone. Ja w swoim cieście marchewkowym olej zastąpiłam roztopionym masłem, jednak nie ma przeszkód, aby przygotować ciasto marchewkowe z olejem.
Przepis na ciasto marchewkowe na dużą blachę.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie ciasta marchewkowego:Marchewkę umyć i obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Mąkę przesiać przez sito, dodać sodę oczyszczoną, cynamon i ciemne kakao, wymieszać. |
2 Gotowe | Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier. Gdy białka będą sztywne, a cukier się rozpuści, dodać żółtka i miksować na niewielkich obrotach miksera do uzyskania puszystej konsystencji. |
3 Gotowe | Do masy z jaj i cukru stopniowo dodawać mąkę, na przemian z rozpuszczonym masłem lub olejem (najlepiej podzielić na 3 tury). Do masy dodać utartą marchewkę, wiórki kokosowe i rodzynki, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników. |
4 Gotowe | Ciasto marchewkowe wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40-45 minut. |
5 Gotowe | Przygotowanie polewy:Czekoladę połamać na mniejsze kawałki dodać olej kokosowy lub masło. Wstawić do mikrofalówki na około 20-30 sekund (na najwyższej mocy). Czekoladę można również rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polać ciasto, zostawić do zastygnięcia. |
6 Gotowe | Przygotowanie masy ze śmietany i serka mascarpone:Chłodną śmietanę przelać do miski, ubić na pianę, stopniowo dodając serek mascarpone. Pod koniec ubijania do masy dodać 1 łyżkę cukru pudru. Masę śmietanową wyłożyć na ciasto marchewkowe, polać polewą czekoladową. |
Komentarze Ukryj komentarze
Przepis idealny ! Pierwszy raz jadłam ciasto Marchewkowe i jest przepyszne !
Będę zaglądać , bardzo interesujące przepisy 🙂
Piekłam ciasto 7 min krócej w takiej samej blaszce jak Pani. Niestety wyszło suche, twarde, zbite.
Proszę sprecyzować w przepisie czy make i olej zmieszać z ubitymi jajkami tylko łyżka czy mikserem. Mieszałam mikserem na najwolniejszych obrotach i białka opadły, wszystko siadło, ledwo to wymieszałam. Niestety ciasto nie nadaje się do podania na stol.
A użyła Pani jaj M czy L? Bo przyznam szczerze, że pierwszy raz spotykam się z problemem, że ciasto było ciężko wymieszać. Z tego co Pani pisze, ewidentnie wynika że było zbyt mało któregoś składnika „mokrego” w stosunku do mąki
Kto by pomyślał że z marchewki można zrobić ciasto 😀
A można! I to jakie pyszne! 😀
Moje ulubione! Pychotka!
Moje też! ❤️❤️❤️