Ciasto marchewkowe
prosty przepis

Przepis na ciasto marchewkowe

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Proporcje na standardową blachę 24x36 cm:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 kostki masła można zastąpić 1 szklanką oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5-2 łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
2 szklanki tartej marchewki +/- 2 średniej wielkości marchewki
1 garść rodzynek
4 łyżki wiorków kokosowych
Polewa czekoladowa:
0.5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokoswego lub masła
Opcjonalnie:
250 ml śmietany kremówki (30-36%)
4 łyżki serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru

Składniki

  • Proporcje na standardową blachę 24x36 cm:

  • Polewa czekoladowa:

  • Opcjonalnie:

Opis dania

Udostępnij

Ciasto marchewkowe jest bardzo prostym i pysznym ciastem, które szczególną popularnością cieszy się w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Ciasto marchewkowe uznawane jest za niskobudżetowy i bardzo pożywny deser, który podbił serca ludzi na całym świecie. Przepis na ciasto marchewkowe, który przedstawiam Wam poniżej jest bardzo prosty, a samo ciasto jest bardzo wilgotne i pyszne. Ja moje ciasto marchewkowe przygotowuję z dodatkiem rodzynek i wiórków kokosowych, jednak równie dobrze smakuje ciasto marchewkowe z orzechami. Smak mojego ciasta marchewkowego dodatkowo wzbogacam dodatkiem cynamonu, a całość wykańczam polewą czekoladową, czasami także bitą śmietaną z dodatkiem mascarpone. Ja w swoim cieście marchewkowym olej zastąpiłam roztopionym masłem, jednak nie ma przeszkód, aby przygotować ciasto marchewkowe z olejem.

Przepis na ciasto marchewkowe na dużą blachę.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie ciasta marchewkowego:

Marchewkę umyć i obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Mąkę przesiać przez sito, dodać sodę oczyszczoną, cynamon i ciemne kakao, wymieszać.

2
Gotowe

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier. Gdy białka będą sztywne, a cukier się rozpuści, dodać żółtka i miksować na niewielkich obrotach miksera do uzyskania puszystej konsystencji.

3
Gotowe

Do masy z jaj i cukru stopniowo dodawać mąkę, na przemian z rozpuszczonym masłem lub olejem (najlepiej podzielić na 3 tury). Do masy dodać utartą marchewkę, wiórki kokosowe i rodzynki, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników.

4
Gotowe

Ciasto marchewkowe wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40-45 minut.

5
Gotowe

Przygotowanie polewy:

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki dodać olej kokosowy lub masło. Wstawić do mikrofalówki na około 20-30 sekund (na najwyższej mocy). Czekoladę można również rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polać ciasto, zostawić do zastygnięcia.

6
Gotowe

Przygotowanie masy ze śmietany i serka mascarpone:

Chłodną śmietanę przelać do miski, ubić na pianę, stopniowo dodając serek mascarpone. Pod koniec ubijania do masy dodać 1 łyżkę cukru pudru. Masę śmietanową wyłożyć na ciasto marchewkowe, polać polewą czekoladową.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Ciastka z płatkow owsianych
poprzedni
Ciastka owsiane z bananem
Ciasto tiramisu
następny
Tiramisu z mascarpone

Komentarze Ukryj komentarze

Przepis idealny ! Pierwszy raz jadłam ciasto Marchewkowe i jest przepyszne !
Będę zaglądać , bardzo interesujące przepisy 🙂

Piekłam ciasto 7 min krócej w takiej samej blaszce jak Pani. Niestety wyszło suche, twarde, zbite.
Proszę sprecyzować w przepisie czy make i olej zmieszać z ubitymi jajkami tylko łyżka czy mikserem. Mieszałam mikserem na najwolniejszych obrotach i białka opadły, wszystko siadło, ledwo to wymieszałam. Niestety ciasto nie nadaje się do podania na stol.

A użyła Pani jaj M czy L? Bo przyznam szczerze, że pierwszy raz spotykam się z problemem, że ciasto było ciężko wymieszać. Z tego co Pani pisze, ewidentnie wynika że było zbyt mało któregoś składnika „mokrego” w stosunku do mąki

Skomentuj