Kurczak tikka masala z papryką i groszkiem cukrowym

Magda

Dzisiaj mamy dla Was pyszną propozycję na bardzo aromatyczny obiad – kurczaka tikka masala z papryką i groszkiem cukrowym :) Danie jest trochę ostre, ale tą ostrość idealnie przełamuje słodki groszek cukrowy :)

Kurczak tikka masala - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na kurczaka:

– 400 g polędwiczek z kurczaka
– 150 g groszku cukrowego
– 1 czerwona papryka
– 3 szalotki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 3 łyżeczki pasty tikka masala
– 100 g mleczka kokosowego
– 1/3 łyżeczka przyprawy curry
– kilka gałązek świeżej kolendry
– sól
– pieprz

Składniki na 2 porcje.

W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szalotki drobno pokrojone. Dodajemy pastę tikka masala i smażymy jeszcze 2 minuty. Polędwiczki z kurczaka kroimy w grube paski, wrzucamy do garnka, mieszamy i dusimy kilka minut. Paprykę kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa. Po chwili wrzucamy groszek cukrowy, przyprawiamy, mieszamy i dusimy aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe oraz posiekaną kolendrę i dusimy kilka minut aż sos zgęstnieje.

Gotowe danie podajemy z ryżem.

Smacznego :)

Kurczak tikka masala - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *