piątek, 22 marca 2019

Ryba zapiekana w porach

Kolejna propozycja na danie z rybą z piekarnika. Tym razem rybka w towarzystwie pora i tymianku zapieczona w śmietance z której tworzy się pyszny sosik. Polecam bo danie proste i pyszne.



składniki:

700 g filetów rybnych, u mnie morszczuk

400 g pora, biała i jasnozielona część
sól,pieprz
tymianek
300 ml śmietanki 30 %
olej do smażenia
masło do posmarowania formy

Filety rybne podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Pora pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i podsmażyć pora aby zmiękł. Doprawić dobrze do smaku solą i tymiankiem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć kilka kawałków ryby. Następnie na rybie rozłożyć część podsmażonego pora. Znowu kawałki ryby i resztę pora. Całość zalać śmietanką. Naczynie przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok25-30 minut w zależności jak gruby jest filet, funkcja termoobieg. Gotową rybę podałam z ziemniakami i buraczkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz