sobota, 23 marca 2019

Makaron z tuńczykiem i pomidorami




Składniki:

400 g dowolnego makaronu
2 puszki tuńczyka w kawałkach 
2 puszki pomidorów krojonych (lub 800 g świeżych pomidorów obranych i bez pestek)
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju (jeśli mamy tuńczyka w oliwie to może jej użyć)
1 łyżka tymianku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz



Sposób wykonania:

Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie.
W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek oraz tymianek. Po około 2 minutach dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz cukrem. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. Dodajemy odsączonego tuńczyka oraz ugotowany makaron. Delikatnie mieszamy. Przed podaniem można posypać parmezanem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...