Udziec z indyka z pampuchami


Często w moim kulinarnym menu,króluje indyk  ponieważ jest to gatunek mięsa bardzo zdrowy. Dziś przygotowałam na obiad pyszny udziec z indyka z dodatkiem pampuchów. Rodzina była zachwycona, danie wyszło pyszne zdrowe. 


Udziec z indyka  z pampuchami
Składniki
  • 1 udziec z indyka około 80dag
  • 4 szt cebule szalotki
  • Olej kokosowy
  • Świeży rozmaryn
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka liści laurowych
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Sól do smaku.

Pampuchy
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

wykonanie
Udziec z indyka
Udziec z indyka umyć i osuszyć. Z każdej strony natrzeć mięso połową przypraw i schować do lodówki na 2 godziny. Udziec zwinąć w rolad, następnie sznurujemy. W garnku na oleju kokosowym obsmażamy udziec z indyka, dodajemy pokrojoną szalotkę, dodajemy pozostałe przyprawy, świeży rozmaryn liście laurowe. Na małym ogniu mięso dusimy do miękkości.

  Pampuchy
w misce drożdże  rozpuszczamy w mleku. Dodajemy szczyptę cukru i mąkę odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy. Dodajemy do mąki jajka, całość łączymy z rozczynem. Ciasto wyrabiamy, dodajemy letnie masło i szczyptę soli. Dalej wyrabiamy. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy nasze ciasto będzie już wyrośnięte, formujemy z niego kule. Wielkością powinny przypominać pączki. Znów odstawiamy na trochę aż zaczną rosnąć.  Pampuchy gotujemy na parze.
Podajemy z pampuchami, szalotką i pomidorkami J




Brak komentarzy: