Chleb ze słonecznikiem

Chyba nie ma nic cudowniejszego jak zapach świeżego pieczywa w weekendowy poranek. Ciepły chlebek z masełkiem i dodatkami to świetny początek dnia!

Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 480 + do podsypania,
3 łyżki mąki żytniej typ 2000,
łyżeczka soli,
2 garści słonecznika łuskanego + trochę do posypania z wierzchu,
25 g świeżych drożdży,
łyżeczka cukru,
1 i 1/2 - 3/4 szklanki ciepłej wody,
łyżka oleju

jajko + łyżka mleka

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z cukrem, pół szklanki ciepłej wody, łyżką mąki. Odstawiamy na 10-15 minut, aby zaczęły pracować.
W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, słonecznik, pozostałą wodę, którą dodajemy stopniowo oraz zaczyn drożdżowy.
Mieszamy za pomocą łyżki. Przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmujemy ciasto, podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na około 30 -35 minut.
Roztrzepanym jajkiem z mlekiem smarujemy chleb. Posypujemy z góry ziarnami.

Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzewamy do 200 stopni.
Przekładamy ostrożnie chleb do naczynia. Przykrywamy. Pieczemy przez 35 minut, a następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 25 minut.


Komentarze