Prażona owsianka z jogurtem i owocami

Drukuj
23.03.2019   Magda

Nie trzeba przypominać, że śniadanie to podstawa i należy je jeść. U mnie jakoś tak wyszło, że śniadania uwielbiam i przygotowywać i celebrować, dlatego często przygotowuje na nie coś specjalnego, ale też prostego – z rana jeszcze nie jestem w stanie ogarnąć skompliwanego przepisu. Prażona owsianka w słoiku to rewelacja – d0 zjedzenia w domu, do zakręcenia i zapakowania do pracy lub zjedzenia na potem. Nie jest to tradycyjna owsianka, gęsta i dla niektórych nieapetyczna, ale chrupiąca, orzechowa i aromatyczna – wszystko dzięki prażeniu. Do tego jogurt i owoce – oba z nutą wanilii. Z takim śniadaniem warto zacząć dzień i na pewno będzie dobry.

Składniki (na 4 porcje):

  • szklanka płatków owsianych
  • łyżka masła
  • łyżka i łyżeczka miodu
  • 400g gęstego jogurtu gęstego
  • 300g mrożonych owoców – użyłam owoców leśnych
  • pół laski wanilii

 

Zaczynamy od uprażenia owsianki – na patelnię wsypujemy płatki owsiane i prażymy, często podrzucając płatki, aż staną się złociste i pachnące. Następnie, ściągamy z ognia i na gorące dodajemy masło i miód – wszystko dokładnie mieszamy, aż rozpuszczone masło i miód pokryją płatki. Odstawiamy.

 

Do rondelka przekładamy owoce, dodajemy łyżkę wody oraz przepołowioną laskę wanilii, pozbawioną nasionek – nasionka wykorzystujemy do jogurtu. Stawiamy na małym ogniu i od czasu do czasu mieszając, gotujemy do rozmrożenia i delikatnego rozpadnięcia się owoców. Odstawiamy do ostygnięcia. Usuwamy laskę wanilii.

 

W międzyczasie do jogurtu greckiego dodajemy nasionka wanilii oraz łyżeczkę miodu – dokładnie mieszamy. 

 

Składamy owsiankę – do słoiczków na dno dajemy porcję jogurtu – porządną łyżkę. Na jogurt porcję owoców – około łyżki, a następnie owsiankę – porządną łyżkę. Powtarzamy warstwy.

 

Śniadanie jest od razu do podania, ale można też zakręcić słoik, schować do lodówki i zjeść później.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.