niedziela, 24 marca 2019

Pomarańczowe ciasto z herbatą.

Witam Was bardzo cieplutko :)

Na wielkanocny stół polecam Wam pyszne ciasto, bardzo pomarańczowe i herbaciane. Mocno wilgotne i takie idealne w smaku. Z bardzo chrupiącą skórką. Upiekłam i od razu zjedliśmy, no może jeden kawałeczek został na drugi dzień. Koniecznie musicie spróbować tego ciasta. Użyjcie ulubionej herbaty o pomarańczowym smaku. Ja użyłam mojej ulubionej ORANGE&GINGER, którą otrzymałam od TEEKANNE i właśnie ją Wam polecam. To ciasto jest idealne na świąteczny stół, podwieczorek czy poczęstunek dla gości. Zapewniam, że uda się każdemu. Upieczcie koniecznie, a ja smacznych wypieków Wam życzę :)














Potrzebujemy:

Na ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki gorącej wody
1 saszetka herbaty ORANGE&GINGER TEEKANNE
pół szklanki soku pomarańczowego

Dodatkowo:
1 pomarańcza


Wykonanie pysznego ciasta pomarańczowego:


1. Ciasto: Zaczynamy od zaparzenia mocnej herbaty. Saszetkę herbaty zalewamy gorącą wodą i parzymy. Herbatę studzimy, dopiero z letniej wyjmujemy saszetkę dokładnie ją odciskając. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia na przemian wlewając letnią herbatę i sok, dokładnie ucieramy.


2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.


3. Pomarańcza: Pomarańczę myjemy, osuszamy i obieramy, kroimy w plasterki i układamy na cieście.



4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut do suchego patyczka.


5. Podanie: Upieczone ciasto dokładnie studzimy, kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 12 kawałków.

4 komentarze:

  1. Kochana cudowne ciacho, bardzo lubię takie do kawki. A i herbatki Teekanne uwielbiam :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te herbatki uwielbiam, zresztą wszystko co ma w sobie imbir, a ciacho wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że herbatki TEEKANNE są pyszne? Ta której użyłam do pieczenia ciasta to moja ulubiona :) A ciasto wyszło pyszne. Dziękuję :)

      Usuń