Pizza wiejska (z kiełbasą i ogórkiem)

Pizza wiejska (z kiełbasą i ogórkiem) Dziś polecam Wam pyszną domową pizze. Przepis jest naprawdę prosty. Najważniejsze, aby dobrze wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia. Dodatki są już kwestią indywidualną. U nas ostatnio króluje pizza wiejska z kiełbasą i ogórkiem lub z szynką. Pizza z dzisiejszego przepisu jest dość duża – przepis na dużą blachę. Tym razem wykorzystałam mąkę typ 500 przez to ciasto nie jest ani zbyt miękkie, ani zbyt kruche. Takie pomiędzy 😉 Na takie właśnie mieliśmy ochotę 😀 Pamiętajcie też, aby dobrze rozgrzać piekarnik, bo od tego też zależy sukces domowej pizzy. Spróbujcie, polecam.

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej – u mnie białostocka typ 500 PZZ Białystok
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 g suchych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 1 cebula
  • duży kawałek kiełbasy (ilość wg upodobań)
  • 2 małe ogórki (korniszone)
  • 2 duże pieczarki
  • mozzarella wiórki (około 250-300 g) lub inny starty żółty ser (polecam mozzarelle, ja dziś niestety jej nie miałam)
  • 2 łyżki sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej lub ketchupu

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, cukier, suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Wyrabiamy ciasto dłonią tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Warto je wyrabiać ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką). U mnie jest ciepło więc przeważnie wystarczy 30-40 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy.

Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym. Na nasz pomidorowy sos sypiemy mozzarelle lub inny starty żółty. Następnie układamy pokrojone w półplasterki pieczarki, piórka cebuli, plasterki kiełbasy i plasterki ogórka. Całość posypujemy serem.

Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 12-15 minut (pizze należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, warto na nią spojrzeć już po 8 minutach i wówczas ocenić ile jeszcze powinna się piec).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz