Domowy kebab

11:20

Nasza wersja kebaba w nieco zdrowszym wydaniu :D


Składniki:

Na pity:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 i 1/4 szklanki wody,
- pół łyżeczki soli,
- 10g suchych drożdży lub 20g świeżych.

Na mięso:
- 1kg piersi kurczaka,
- 400g jogurtu naturalnego,
- pół cebuli,
- jeden większy ziemniak,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- łyżeczka pieprzu cayenne,
- sól,
- pieprz.

Sałatka:
-sałata lodowa,
-3 pomidory,
-ogórek świeży.

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy na małe polędwiczki i nacieramy solą oraz pieprzem, z jogurtu oraz wszystkich przypraw robimy sos. Mięso zalewamy sosem i odstawiamy na około dwie godziny, aby się zamarynowało.

Z ziemniaka i wykałaczek przygotowujemy stelarz, nadziewamy na to mięso, a na koniec wbijamy cebulę. Całość zawijamy w folię i odkładamy na około godzinę do lodówki. Naszą konstrukcję zaczepiamy o kratkę w piekarniku i pieczemy około 1.5 godziny.


 


W międzyczasie z drożdży robimy rozczyn i łączymy ze wszystkimi skladnikami na pity.


Miskę z ciastem odkladamy na około 1.5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią, dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich kule.


Rozwałkowujemy na naleśnik o średnicy około 15-17 cm. Odkładamy na opruszoną mąką blachę do podwojenia objętości, przykrywamy ściereczką na około 30-40 minut. Pieczemy do zarumienia, około 15 minut.


Domowego kebaba podajemy z warzywami oraz ulubionym sosem. Smacznego!! :)


Również może ci się spodobać

1 comments