Kremowe ciasto z nerkowców z delikatną nutą limonki. Smakuje niczym lekki sernik i jest w 100% wegańskie. Uwielbiam do tego stopnia, że jeszcze chyba nigdy nie dotrwałam do momentu, aż całkiem stężeje. Przyrządza się je ekspresowo, wystarczy tylko pamiętać o wcześniejszym namoczeniu orzechów :)
Jeśli chcecie, by lepiej się kroił w równe kawałki, zostawcie go w lodówce na kilka godzin lub migdałowe mleko, zastąpcie kokosowym :)
- 200 g nerkowców
- 100 ml mleka migdałowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- sok z połowy limonki
- sok z polowy cytryny
- 3 łyżki oleju kokosowego (ok. 45 g przed rozpuszczeniem)
- opcjonalnie gorzka surowa czekolada do polania i nerkowce do ozdoby
Dzień wcześniej nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc.
Kolejnego dnia odcedzamy je na sicie i miksujemy na gładką masę z mlekiem, syropem, sokiem z cytrusów oraz rozpuszczonym olejem kokosowym.
Masę przelewamy do formy o średnicy ok 16-18 cm.
Odstawiamy do lodówki, aż stężeje.
Opcjonalnie polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i dekorujemy.
Smacznego :)
2 komentarze
Jak pięknie :D
Dziękuję najmocniej <3