Schab w sosie porowym – czyli kolejna wariacja z porem w roli głównej :) Jak już pewnie zauważyliście, to por często u nas gości, bo uwielbiamy jego smak :) Co jakiś czas staramy się wymyślić nowe danie, w którym jednym ze składników jest właśnie por. Jeśli lubicie go tak, jak my, to nawet nie muszę Was zachęcać, by wypróbować to danie przy najbliższej okazji :)
Schab w sosie porowym – Składniki:
- 5 małych plastrów schabu – ok. 360 g
- do doprawienia mięsa: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 por – ok. 110 g białej i jasnozielonej części pora
- 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30% – ok. 125 ml
- do doprawienia sosu: 1 płaska łyżeczka tymianku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
- 2-3 gałązki świeżej natki pietruszki do oprószenia dania
Przepis na schabowe duszone w sosie porowym:
- Schab umyć, osuszyć. Delikatnie rozbić tłuczkiem (ale nie cienko!). Mięso doprawić do smaku z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć schab z obu stron. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok na talerzyk.
- Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie na półtalarki.
- Na patelnię, na której wcześniej smażył się schab wrzucić pokrojonego pora, dodać tymianek i smażyć na średnim ogniu do czasu aż por się zeszkli (ok. 5 minut). Następnie dodać kwaśną oraz słodką śmietankę, wymieszać i dusić przez ok. 2-3 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Wymieszać. Dodać do sosu wcześniej podsmażony schab, przykryć patelnię wieczkiem i dusić całość na małym ogniu przez ok. 5 minut (do czasu aż mięso w środku będzie ciepłe).
- Podawać np. z ryżem, kaszą kuskus lub kremowymi ziemniakami (zobacz przepis: tłuczone ziemniaki). Oprószyć danie świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Więcej przepisów na dania z porem znajdziecie tutaj: por przepisy.
zrobiłam dziś. wyszło pysznie
Chętnie bym zjadła.