2019/03/22

Spaghetti z pomidorkami, jajkiem na twardo i oliwkami

Lubię szybkie w przygotowaniu obiady, zwłaszcza wtedy, gdy nie mam czasu na gotowanie. Makarony zawsze się sprawdzają w takich sytuacjach. Wystarczy chwila i obiad mamy gotowy. 

Tym razem spaghetti przygotowałam ze smażonymi pomidorkami, czarnymi oliwkami i jajkiem na twardo. Bardzo odpowiada mi połączenie makaronu z jajkiem na twardo i nie pierwszy raz takie połączenie wykorzystałam w moim przepisie.


Spaghetti z pomidorkami, jajkiem na twardo i oliwkami





Spaghetti z pomidorkami, jajkiem na twardo i oliwkami / 1 porcja

Składniki:
  • 1 porcja makaronu spaghetti (100 g)
  • 1 jajko na twardo
  • 8 pomidorków koktajlowych, najlepiej "truskawkowe" (odmiana)
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • 3 łyżki startego sera pecorino
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • W tym czasie na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
  • Smażymy, aż nieco zmiękną.
  • Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z pomidorkami.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Starannie mieszamy.
  • Makaron przekładamy do podania.
  • Jajko na twardo kroimy w kostkę, a oliwki na plasterki.
  • Na makaronie układamy pokrojone oliwki oraz jajko na twardo.
  • Całość posypujemy startym pecorino oraz posiekaną bazylią.


Spaghetti z pomidorkami, jajkiem na twardo i oliwkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz