Krokieciki ryżowe z pieczarkami i serem

Kotleciki ryżowe to moim zdaniem całkiem świetna sprawa. Możemy zrobić przeróżne wersje – a to dodając do ryżu rybę, a to znów kawałki kurczaka, ser czy choćby ugotowane jajka.

Na blogu prezentowałam już ryżowe kotleciki z grzybami, tyle, że były to suszone borowiki, dziś przedstawiam przepis na równie pyszne, o ile nie smaczniejsze kotleciki z dodatkiem pieczarek i żółtego sera.

Przygotujecie je błyskawicznie i równie błyskawicznie znikną wszystkie z talerza. Polecam podać je z sosem pieczarkowym, koperkowym czy nawet pomidorowym.

  • 200 g ryżu, u mnie biały
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 2 jaja
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania

Ryż gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. Studzimy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Pieczarki kroimy na cząstki.

Na patelni lub w dużym rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulkę i chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu odparowania wody, którą puszczą grzyby. Odkładamy do przestudzenia.

Ryż łączymy w misce z pieczarkami i cebulą. Dodajemy jajka, natkę pietruszki, starty ser oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Powinniśmy otrzymać dość kleistą masę, z której następnie formujemy owalne kotlety. Każdy kotlecik obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.