Pojawiły się prośby o surówkę z czerwonej kapusty, a więc jest. Mam nadzieję, że sprosta oczekiwaniom.
Moim zdaniem to surówka petarda. Poszatkowana kapusta, miękkie awokado i chrupiący boczek, który dodaje tego czegoś. Do tego sok z cytryny i musztarda. Pycha!
Wypróbujcie jako dodatek do obiadu lub kolacja z kromką chleba.
Ilość porcji: 2-3 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- kapusta czerwona – 300g
- awokado – ½ sztuki
- cebula czerwona – ¼ sztuki
- boczek wędzony – 100g
- musztarda – ½ łyżeczki
- majonez – ½ łyżeczki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę poszatkuj, awokado obierz i pokrój w niedużą kostkę, cebulę pokrój w piórka, boczek pokrój w wąskie paseczki i podsmaż na suchej patelni.
Wszystko przełóż do głębokiej miski. Dodaj musztardę, majonez i sok z cytryny. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Przystrój ulubionymi kiełkami.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 170 kcal | 9% |
Tłuszcz | 15 g | 21% |
Węglowodany | 9 g | 3% |
Białko | 4 g | 8% |
Błonnik | 3 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Surówka z czerwonej kapusty z boczkiem i awokado”