Pulpeciki po meksykańsku w sosie pomidorowym



Składniki:

sos:

cebula
ząbek czosnku
400 g pomidorów z puszki 
150-200 ml wody
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
łyżeczka oregano
łyżeczka oleju do smażenia


1. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pomidory, wodę i przyprawy mieszam i gotuję na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie otrzymamy gęsty, aromatyczny sos, który blendujemy ja lubię na gładko, ale można zostawić taki jaki jest.

pulpety:

300 g - 500 g mięsa mielonego
cebula
ząbek czosnku
połowa czerwonej papryki
100 g - 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (z puszki lub gotowanej w domu)
garść natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub chilli (lub do smaku)
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
olej

1. Cebulę, czosnek, natkę pietruszki i paprykę drobno siekamy. Fasolę rozgniatamy widelcem.

2. Mięso przekładamy do miski dodajemy warzywa i przyprawy i dokładnie wyrabiamy - mieszamy. Formujemy małe pulpeciki.

3. Pulpeciki krótko podsmażamy na patelni i dodajemy do sosu. Mieszamy i dusimy około 15 minut.


Mmm Pycha!!!

Brak komentarzy :