Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 21 marca 2019

Cynamonki- drożdżowe bułeczki

Po przeszło tygodniowym postoju w pieczeniu, zabrałam się ostatnio za ciasto drożdżowe. Miałam taki niedobór słodkiego, że sama do końca nie wiedziałam, co przygotować najpierw ;) Padło jednak na cynamonki, bo stwierdziłam, że po grypie żołądkowej nie ma co zbytnio szaleć i jeśli zjeść coś na słodko, to tylko delikatnego. Za ciasto zabrałam się rankiem, tak by do przedpołudniowej kawy mieć już pyszne bułeczki, ale śmiało możecie przygotować je przed pójściem spać, owinąć folią spożywczą miskę, w której ciasto będzie leżakowało i schować do lodówki. Tym sposobem cynamonki przygotujesz nawet na śniadanie!


Bułeczki świetnie smakują nawet na drugi dzień, ale nie wiem czy u Was tak długo poleżą. Wszystko zależy od tego ile chętnych rąk i głodnych brzuszków napatoczy się po drodze. Z jednej porcji wychodzi 8, raczej mniejszych sztuk. Może warto więc zrobić z podwójnej porcji ciasta...?


Składniki na 8 sztuk:

½ szklanki mleka
25g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 szklanki mąki
1 jajko
Szczypta soli
¼ kostki masła (50g)
Dodatkowo:
20g masła
8 łyżeczek cukru
8 łyżeczek cynamonu
1 żółtko

Lukier:
1 białko
Kilka kropel soku z cytryny
Cukier puder (do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji- ok 120g)
Odrobina mielonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy cukier, drożdże i łączymy z łyżką mąki. Pozostawiamy na 10 minut. Masło stapiamy i studzimy. Stapiamy również masło, które będzie nam potrzebne dodatkowo do nadzienia.
Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy ręką lub mikserem z założonym hakiem. Po ok 3 minutowym wyrabianiu (jeśli ręką to dłuższym) dodajemy stopniowo masło. Ponownie wyrabiamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Po podwojeniu objętości ciasto przekładamy na lekko oprószoną stolnicę, odgazowujemy i dzielimy na 8 części, każda po ok 60g. Wałkujemy na prostokąt o wym. ok 6x12cm.
Każdą część smarujemy cienką warstwą masła, posypujemy łyżeczką cukru i cynamonu. Zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego boku i nacinamy przez środek. Skręcamy ze sobą i formujemy w okrągły wianuszek.
Cynamonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem i wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 12-15 minut.
Przestudzone dekorujemy lukrem przygotowanym z białka, soku z cytryny i cukru pudru oraz wiórkami orzechowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.