Czekoladowe ciasteczka owsiane – fit, pyszne

Ciasteczka owsiane są niezwykle proste do przygotowania, tanie, zdrowe i bardzo popularne. Polecam czekoladową wersję ciasteczek, z suszoną żurawiną (lub rodzynkami), orzechami włoskimi i daktylami. Do upieczenia ciasteczek oprócz płatków owsianych użyłam mąki gryczanej, ale możesz każdej innej. Samo zdrowie!

Wymieszaj składniki, dodaj ulubione bakalie i do piekarnika! Super do kawy, na drugie śniadanie do szkoły lub pracy!

Składniki na 16 sztuk (1 duża blacha):

  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 90 g mąki (u mnie gryczana)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 60 g masła/oleju kokosowego
  • 110 ml miodu
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g daktyli

Przygotowanie:

  • piekarnik nastawić na 170* C
  • do miski wsypać płatki owsiane, dodać mąkę, proszek, kakao, cynamon i wymieszać
  • do drugiej miski wbić jajko i rozbełtać. Dodać płynny miód i rozpuszczony tłuszcz
  • posiekać bakalie na drobniejsze kawałeczki
  • połączyć suche składniki z mokrymi, dodać bakalie i wymieszać
  • nakładać po 1 łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować kształtne ciastka
  • piec w 170* C 15 minut
  • studzić na kratce

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *